Specjalnie dla was, świetny i prosty przepis na kruche, zimowe ciasteczka cynamonowe.
Z ciasta wykonanego z podanych proporcji, wyjdzie koło 100 ciasteczek, a koszt składników to zaledwie 10zł ;) Świetnie komponują się z kawą lub herbatą.
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- kostka masła lub margaryny
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1,5 szklanki cukru
- 3 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżeczki mleka
Do tego perełki dekoracyjne, np. Dr. Oetker.
Przepis:
Mąkę łączymy z margaryną, cukrem i proszkiem, po czym siekamy nożem. Kiedy całość jest już rozdrobniona dodajemy żółtka i zagniatamy. Konsystencja powinna być zwarta, ale nie rozpadać się i nie rozpływać. Jeśli takiej nie osiągnęliście, trzeba dodać mąki, by ciasto zagęścić i masła - by 'rozrzedzić' ;)
Z gotowego ciasta formujemy kulę, owijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na stolnicy. Wykrawamy foremką gwiazdki (możecie też użyć noża) i kładziemy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnika.
Wstawiamy ciastka do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok. 10-15 min. Warto je studzić na kratce, by stały się idealnie kruche :)
Kiedy wystygną, malujemy je wykonanym lukrem, przyklejamy perełki i odstawiamy do wystygnięcia.
Smacznego!
kocham :)
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńJutro je zrobię :D
justsayhei.blogspot.com
mmm. co za słodkości;)
OdpowiedzUsuń