czwartek, 1 stycznia 2015

Na dobry początek + kawa imbirowa

Zastanawialiście się kiedyś, jak to jest prowadzić bloga? Uwieczniać momenty na pięknych zdjęciach, dzielić się przemyśleniami i doświadczeniem? Ja też. I dla tego tu jestem. Ruszyłam się z fotela i postanowiłam myśli wprowadzić w czyn. Co z tego wyniknie - czas pokaże :)

Tymczasem, skoro na dobre zaczęła się zima, na chłodne wieczory warto zaopatrzyć się w coś rozgrzewającego i pysznego, jak choćby kawa z imbirem. Mimo, że nie jestem jego wielką fanką, delikatny akcent tej przyprawy potrafi nadać charakterku kawie, herbacie, czy niektórym mięsom. Ponadto imbir zapobiega przeziębieniom, poprawia krążenie krwi, ułatwia trawienie, a nawet leczy migreny.

Składniki:

  • pojedyncza (30ml) porcja espresso
  • 200 ml mleka
  • łyżka stołowa syropu imbirowego lub soku z imbiru (najlepiej jest kupić imbir w korzeniu i przepuścić go przez sokowirówkę - nie ma to jak świeży i naturalny sok)
  • 2 łyżeczki miodu (ja dodałam akacjowy, ale jeśli wolicie inny rodzaj też będzie smacznie ;))
  • szczypta czekolady w proszku, kakao lub cynamonu
Przygotowanie:

Na dno wysokiej szklanki wlewamy miód i syrop imbirowy, które delikatnie mieszamy. Mleko spieniamy, a następnie przelewamy do naczynia, zostawiając w pojemniku do spienienia nieco mlecznej pianki. Potem przygotowujemy espresso i wlewamy je. Można wlewać je na łyżeczkę i powoli dodawać do mleka, jeśli chce utworzyć się efekt warstw. Na końcu dekorujemy całość mleczną pianką i posypujemy czekoladą.
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Hej,
    Ciekawy blog i fajne przepisy. Z chęcią poczytam :) Obserwuję :)
    http://julietlovesyouaremydestiny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama piję i naprawdę imbir działa cuda

    OdpowiedzUsuń
  3. ja niestety kawy nie piję,niezbyt mi smakuje ;)

    http://beiiser.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. nienawidzę imbiru więc raczej bym sobie nie zrobiła czegoś takiego ale bardzo ładnie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń